donderdag 27 september 2012

Themaweek Why poverty

Van 25 november 2012 tot 2 december 2012 staat de programmering van de gehele publieke omroep in het teken van armoede met de themaweek Why Poverty? Armoede staat gelijk aan ellende, maar biedt ook kansen. Deze themaweek zet armoede op de kaart vanuit de opvatting dat armoede een oplosbaar probleem is. In de themaweek draait het om oplossingen die aanzetten tot navolging en prikkelen tot actie. Welke mensen, instanties en bedrijven doen het goed? Wie zijn de helden van Nederland? Wat werkt, wat helpt, en hoe? En, belangrijker, hoe kan je zelf iets veranderen, bijdragen, verbeteren? Ruim vijftig nationale omroepen wereldwijd verbinden zich aan de themaweek. Een unieke samenwerking, waarmee een publiek van 800 miljoen mensen wordt bereikt. Ook in Nederland zal de gezamenlijkheid van de publieke omroepen een miljoenenpubliek aanspreken via radio, televisie, transmedia platforms, interactieve media en culturele evenementen. Bekijk de aflevering over armoede in een rijk land in het programma Focus op de maatschappij: Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Nieuwe aardrijkskundeclips bij Beeldbank.

Er staan 15 nieuwe clips uit de programma's Geoclips en Aardrijkskunde voor de tweede fase op de Schooltv-beeldbank. Handig om begrippen als stuwwallen en verwering in de klas uit te leggen. Bekijk bijvoorbeeld de clip over immigranten in Nederland, die hieronder ook is te zien:

maandag 17 september 2012

Klassieke Olympiaden.



De Vereniging Vrienden van het Gymnasium (VVG), het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) en de Vereniging Classici Nederland (VCN) organiseren dit jaar voor de eerste maal “de Klassieke Olympiaden”. Deze olympiaden bestaan uit twee aparte wedstrijden: een vertaalwedstrijd voor Latijn en een wedstrijd voor Grieks waarbij leerlingen zelfstandig een taak voorbereiden en hierover bevraagd worden. Hiermee hopen VVG, NKV en VCN het enthousiasme en de belangstelling van leerlingen voor de klassieke talen te vergroten en gemotiveerde en talentvolle leerlingen de kans te geven hun beste kunnen te tonen.

Klassieke Olympiade voor Latijn
Deze olympiade komt in de plaats van de jaarlijkse vertaalwedstrijd Latijn die georganiseerd werd door de VVG. De vertaalwedstrijd zal bestaan uit een schriftelijke vertaling van een ongeziene Latijnse tekst in proza of poëzie, te maken op: donderdag 22 november 2012 vanaf 14.30 tot 16.30 uur in het Christelijk Gymnasium (Koningsbergerstraat 2, 3531 AJ Utrecht). Lekker dichtbij voor  gemotiveerde CGU-ers.
Klassieke Olympiade voor Grieks
Voor de Griekse olympiade - anders dan die voor Latijn - werken leerlingen zelfstandig vooraf een taak door die binnenkort te downloaden is op de site van het Nederlands Klassiek Verbond. De wedstrijd zelf zal bestaan uit het vertalen van een voorbereide passage, het beantwoorden van vragen over deze opdracht en het schrijven van een essay. Dit alles zal plaatsvinden op donderdag 31 januari 2013 op het Stanislascollege Pijnacker (Sportlaan 3A, 2641 AZ Pijnacker).

Aanmelden kan tot 15 november 2012 voor de olympiade Latijn en tot 15 januari 2013 voor de olympiade Grieks.

Bron: www.nkv.nl

woensdag 12 september 2012

Verfilming Koning van Katoren van Jan Terlouw.

Vanaf 5 december draait Koning van Katoren in de bioscopen. Het is de verfilming van het boek van Jan Terlouw, dat in de jaren zeventig een bestseller was en in 1972 een Gouden Griffel won.

Over de inhoud van het boek:
De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten, waarop al velen voor hem hun krachten beproefd hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt.
Hieronder de officiele trailer, voor een voorproefje:

donderdag 6 september 2012

Quiz over het menselijk lichaam.



HollandDoc24 zendt de komende week de BBC-serie Things You Need to Know About Science uit, een razendsnelle aaneenschakeling van lollig verpakte weetjes. Moet je daarnaar kijken of weet je alles al? Doe deze quiz over deel één: Het menselijk lichaam.
De link ernaar toe vind je hier.

Bron: www.wetenschap24.nl
Afbeelding: schoolbieb.nl

dinsdag 4 september 2012

Wetenschap101: een videoblog over exacte wetenschap.

Doel van Wetenschap101 is om exacte wetenschappen op een eenvoudige manier uit te leggen. Daarbij mogen de filmpjes niet langer dan 101 seconden duren. Ondertussen zitten er al heel wat filmpjes in het archief. Er kan op een aantal categorieen gezocht worden. Voorbeelden hiervan zijn: informatica, wiskunde, natuurkunde, sterrenkunde en biologie.
Hieronder een filmpje over de kans dat je nat wordt als het regent:


Bron: http://wetenschap101.nl/

maandag 3 september 2012

25 titels voorgeselecteerd voor de AKO literatuurprijs 2012.



De jury van de AKO literatuurprijs 2012 heeft uit 409 Nederlandstalige boeken een tiplijst gemaakt van boeken die hiervoor in aanmerking komen. De getipte boeken zijn:

* Bernlef, Help me herinneren (Querido)
* Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley (Atlas-Contact)
* Herman Brusselmans, Watervrees tijdens een verdrinking (Prometheus)
* Mathijs Deen, Brutus heeft honger (Thomas Rap)
* Renate Dorrestein, De stiefmoeder (Podium)
* Stephan Enter, Grip (Van Oorschot)
* Arnon Grunberg, De man zonder ziekte (Nijgh & Van Ditmar)
* Joke J. Hermsen, Blindgangers (De Arbeiderspers)
* Mensje van Keulen, Liefde heeft geen hersens (Atlas-Contact)
* Ewoud Kieft, Oorlogsmythen (De Bezige Bij)
* Ted van Lieshout, Mijn meneer (Querido)
* Jan van Loy, Ik, Hollywood (Nieuw Amsterdam)
* Sipko Melissen, Een kamer in Rome (Van Oorschot)
* Jan van Mersbergen, Naar de overkant van de nacht (Cossee)
* Elvis Peeters, Dinsdag (Podium)
* Chaja Polak, Verlegen minnaars (Atlas-Contact)
* K. Schippers, Op de foto (Querido)
* Peter Terrin, Post Mortem De Arbeiderspers)
* Anton Valens, Het boek Ont (Atlas-Contact)
* Jan van der Vegt, De man met de drietand (Meulenhoff)
* Pascal Verbeken, Grand Central Belge (De Bezige Bij Antwerpen)
* Wytske Versteeg, De wezenlozen (Prometheus)
* Ivo Victoria, Gelukkig zijn we machteloos (Ambo|Anthos)
* Erik Vlaminck, Brandlucht (Wereldbibliotheek)
* Maartje Wortel, Half mens (De Bezige Bij)

Op vrijdag 28 september maakt de jury tijdens een vergadering in Museum Meermanno in Den Haag uit deze 25 een keuze van maximaal 6 titels.
Op maandag 29 oktober wordt de prijs uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.